Wytwarzanie
kolicyn przez E. coli
Wytwarzanie
bakteriocyny przez szczep Staphylococcus
sp T
Bakteriocyny są białkowymi substancjami o działaniu
antybiotycznym charakteryzującymi się
następującymi cechami:
¨
wąskie
spektrum działania ograniczone do szczepów tego samego gatunku co producent
bakteriocyny oraz wobec bakterii blisko z nim spokrewnionych;
¨
zdolność
do wiązania się z receptorami na powierzchni wrażliwych komórek;
¨
obecność
komponenty peptydowej warunkującej aktywność przeciwbakteryjną;
¨
działanie
bakteriobójcze;
¨
lokalizacja
genów warunkujących wytwarzanie
bakteriocyny, a także czynnika odpowiedzialnego za odporność komórki na własną
bakteriocynę na plazmidzie.
Bakteriocyny są wytwarzane przez zarówno bakterie Gram-ujemne jak i Gram-dodatnie.
Wytwarzanie kolicyn przez E. coli
1.
Na
przykrywkę odwróconej do góry dnem płytki Petriego z posianymi bakteriami (kolicynogenny szczep Escherichia
coli col r) wlać 1 ml chloroformu. (Celem tego
zabiegu jest zabicie bakterii).
2.
Po pół
godzinie odkryć płytkę, aby chloroform mógł wyparować.
3.
Do
probówki zawierającej 3 ml rozpuszczonego agaru górnego dodać 0,1 ml hodowli
bakteryjnej (szczep wskaźnikowy Escherichia coli col s). Zawartość probówki wylać na
powierzchnię płytki agarowej.
4.
Inkubacja
przez 24 godziny w temperaturze 37oC.
5.
Zaobserwować
strefy zahamowania wzrostu szczepu wskaźnikowego wokół szczepu kolicynogennego.
Wytwarzanie bakteriocyny przez szczep Staphylococcus sp T.
1.
Na
płytkę agarową prostopadle do posianego szczepu Staphylococcus sp T
wykonanać posiewy bakterii
¨ Micrococcus luteus (gatunek wrażliwy na działanie stafylokokcyny)
¨ E. coli
(gatunek niewrażliwy na działanie stafylokokcyny).
2.
Płytki
inkubować przez noc w cieplarce (w 37°C).
Ó
Anna-Karina Kaczorowska
Ostatnia
aktualizacja 2001/05/20