Metoda Grama

Bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne

Gramchwiejność

Kiedy bakterie Gram-dodatnie nie są niebieskie?

„Inne bakterie”

 

 

 

Metoda Grama

 

Barwienie bakterii metodą Grama (zobacz schemat) pozwala wyodrębnić dwie zasadniczo odmienne grupy bakterii.

Jakkolwiek sama metoda barwienia wykorzystuje różnicę w budowie ściany komórkowej bakterii, to tak się szczęśliwie składa, że bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne różnią się pod wieloma innymi względami.

Nie wszystkie obecnie poznane bakterie możemy bezpośrednio zaklasyfikować do bakterii Gram-dodatnich lub ujemnych. Należą do nich np. mykoplazmy (Mycoplasma), które nie posiadają ściany komórkowej.

Ponadto niektóre bakterie bardzo słabo wybarwiają się metodą Grama i w związku z tym do ich identyfikacji nie stosuje się tej metody barwienia. Tak się dzieje w przypadku

·          mykobakterii (Mycobacterium), które określamy je jako kwasooporne, gdyż raz zabarwione fuksyną karbolową, nie odbarwiają się pod wpływem kwaśnego alkoholu (95% ETOH, 3% HCl) . Bakterie te barwi się metodą Ziehl-Nielsena.

·          krętków (Treponema, Borrelia)

 

Należy także pamietać, że bakterie, których nie zaliczamy do bakterii Gram-dodatnich, także mogą się wybarwiać na niebiesko. Przykładem są archebakterie (pseudomureina). Podobnie, ze względu na obecność ściany komórkowej, Gram-dodatnio wybarwiają się niektóre komórki eukariotyczne np. drożdżaków Candida i Saccharomyces (co mogliście zaobserwować na ćwiczeniach).

 

Poniżej podane są rodzaje bakterii zaliczane do Gram (+) lub Gram (-)

 

 

Gram-dodatnie

Gram-ujemne

 

 

Actinomyces

Acinetobacter

Bacillus *

Bordetella

Bifidobacterium

Branhamella

Clostridium *

Brucella

Corynebacterium *

Campylobacter

Enterobacter

Citrobacter

Enterococcus

Escherichia

Gaffkya

Flavobacterium

Lactobacillus

Francisella

Lactococcus

Gardnerella  *

Listeria

Haemophilus

Micrococcus

Helicobacter

Nocardia

Klebsiella

Propionibacterium *

Legionella

Sarcina

Moraxella

Staphylococcus

Neisseria

Streptococcus

Pasteurella

Streptomyces

Photobacterium

 

Proteus

 

Pseudomonas

Mycobacterium

Rhodospirillum

 

Salmonella

 

Serratia

 

Shigella

 

Vibrio

 

Yersinia

 

 

 

Borrelia

 

Coxiella

 

Rickettsia

 

Treponema

 

 

kolorem czarnym oznaczone są te bakterie, w przypadku których nie używa się do identyfikacji metody Grama.

* gwiazdką oznaczone są bakterie Gram-zmienne

 

 

 

 

Gram-chwiejność

 

Zjawisko Gram-chwiejności dotyczy głównie bakterii Gram-dodatnich z rodzaju Bacillus, Clostridium, Corynebacterium, Propionibacterium.

 

Pewne gatunki bakterii rosnąc w „starej” hodowli (poźne fazy wzrostu, zwykle około 8-10 godz.) tracą swoją cechę barwliwości. Dzieje się tak na skutek wyczerpania się w pożywce składników niezbędnych do syntezy ściany komórkowe (są to dla bakterii warunki stresowe). Podobnie zachowują się bakterie podczas podziału (etap wytwarzania przegrody podziałowej).

 

Bakterie Gram-zmienne (Gram-chwiejne) oznaczone są gwiazdką

 

 

 

Kiedy bakterie Gram-dodatnie nie są niebieskie

 

Działanie czynników, które zaburzają proces syntezy ściany komórkowej (np. penicylina) bądź uszkadzają ścianę komórkową (lizozym) powoduje, że bakterie Gram-dodatnie barwią się ujemnie.

 

 

 

 

 

„Inne bakterie”

 

 

 

 

 

Ó Anna-Karina Kaczorowska