Liza
erytrocytów może być wywołana przez wiele czynników, w tym także przez
działanie enzymów bakteryjnych – hemolizyn. Hemolizyny wytwarza wiele gatunków
bakterii.
Poniżej
wymienione są typy hemolizy wywoływanej przez bakterie z rodzaju Streptococcus
na podłożu z krwią (Klasyfikacja ta została zaproponowana przez Jamesa
Browna w 1919r).
Hemoliza |
alfa (a) |
beta (b) |
gamma (g) |
charakterystyka |
niecałkowity rozkład erytrocytów |
całkowity rozkład erytrocytów |
brak hemolizy |
bakterie wywołujące |
paciorkowce a-hemolizujące np. dawniej określane
jako grupa paciorkowców zieleniejących (viridans) Streptococcus pneumoniae |
paciorkowce b-hemolizujące np. Streptococcus pyogenes Streptolizyna |
paciorkowce g-hemolizujące
(właściwie niehemolizujące) np. Streptococcus mutans |
wzrost na podłożu agarowym uzupełnionym krwią |
strefa hemolizy mało przejrzysta i słabo odgraniczona, w
obrębie strefy hemolizy pod mikroskopem widoczne są erytrocyty, charakterystyczne
zazielenienie podłoża |
strefa wyraźnego przejaśnienia wokół kolonii, brak erytrocytów w
obrębie strefy hemolizy |
brak zmian |
Zobacz jak wygląda hemoliza
na płytkach z krwią
Niektóre bakterie chorobotwórcze np. z rodzaju Neisseria,
Haemophilus nie rosną na podłożu z krwią. Można je jednak wyhodować na
podłożu, w którym krwinki czerwone uległy rozkładowi pod wpływem temperatury
(podgrzanie do około 70oC). Ze względu na kolor podłoże to nazywamy
agarem czekoladowym.
Zobacz
Agar czekoladowy
Ó
Anna-Karina Kaczorowska