Pisanie szkolnych konspektów wydawało mi się zawsze okropnie nudnym zajęciem, zwłaszca uzupełnianie rubryk, jednak z czasem przekonuję się, że wyobrażenie sobie tego co osoba powinna wynieść z zajeć jest bardzo cenne.
Tak więc Wasze Ćwiczenia z Mikrobiologii można będzie uznać za sukces, jeśli po wzięciu czynnego udziału zajęciach laboratoryjnych i .... przejrzeniu kilku książek zdobędziecie wypisane przez mnie umiejętności.
Po ćwiczeniu 1 powinniście:
znać pojęcia: sterylizacja, pasteryzacja, tyndalizacja, dezynfekcja, aseptyka
znać różne sposoby sterylizacji i ich zastosowania
rozumieć, w jaki sposób zachodzi sterylizacja w autoklawie
wiedzieć, w jaki sposób sterylizuje się pożywki zawierające składniki wrażliwe na temperaturę
wiedzieć, w jaki sposób jałowi się szkło laboratoryjne
umieć przygotować jałowe podłoże mikrobiologiczne płynne i stałe (agar wzbogacony na płytkach Petriego, słupki i skosy)
umieć wymienić różne środki dezynfekujące
wiedzieć, dlaczego przetrwalniki bakterii nie są oporne na działanie środków dezynfekujących i działanie wysokiej temperatury
wiedzieć, w jaki sposób jałowo pobrać masę bakteryjną
umieć zdefiniować pojęcie kolonii bakteryjnej
umieć jałowo zaszczepić pożykę
umieć wykonać posiew redukcyjny i znać jego zastosowanie
umieć wykonać posiew murawowy i znać jego zastosowanie
umieć wykonać posiew kłuty
umieć wykonać wymaz
wiedzieć, co to jest roztwór soli fizjologicznej
wiedzieć, gdzie i w jaki sposób inkubuje się płytki z posianymi bakteriami
wiedzieć, gdzie przechowuje się płytki z posianymi bakteriami
znać nazwy organizmów, z którymi pracujecie
Po ćwiczeniu 2 powinniście:
dokładnie znać budowę ściany komórkowej bakterii,
umieć wskazać różnice pomiędzy ścianą komórkową bakterii i archebakterii
rozumieć, na czym polega barwienie metodą Grama, znać odczynniki stosowane w barwieniu metodą Grama
wiedzieć, które z bakterii nie barwią się metodą Grama i dlaczego?
umieć wymienić inne techniki barwienia bakterii
móc wymienić gatunki bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich
wiedzieć, na czym polega barwienie negatywowe bakterii i kiedy się je stosuje
znać podstawy posługiwania się mikroskopem świetlnym
wiedzieć, do czego służy olejek immersyjny
umieć przygotować preparat mikroskopowy bakterii pobranych z podłoża stałego i płynnego
wiedzieć, w jaki sposób utrwala się preparat
umieć rozróżnić bakterie Gram-ujemne i Gram-dodatnie w preparacie mikroskopowym oraz opisać formy morfologiczne komórek bakteryjnych widocznych pod mikroskopem
znać zagadnienia teoretyczne dotyczące budowy komórek bakterii (wywieszone na tablicy przy sali ćwiczeń na Kładkach)
znać nazwy organizmów, z którymi się zetknęliście podczas zajęć
móc wymienić przykłady bakterii halofilnych, świecących oraz miksotroficznych
Po ćwiczeniu 3 powinniście:
znać takie terminy jak: hodowla nocna, odmłodzenie hodowli
znać fazy wzrostu bakterii w hodowli stacjonarnej
znać czynniki ograniczające wzrost bakterii
móc wymienić cechy charakteryzujące idealne podłoże mikrobiologiczne
umieć rozcieńczyć hodowlę bakteryjną przy pomocy metody seryjnych rozcieńczeń i znać zastosowanie tej metody
umieć określić miano hodowli bakteryjnej
wiedzieć, w jaki sposób można określić liczbę żywych komórek w hodowli bakteryjnej
umieć odczytać OD hodowli bakteryjnej
znać metody hodowli bakterii beztlenowych
umieć rozróżnić i podać przykłady podłóż syntetycznych, naturalnych, wybiórczych, różnicujących , wybiórczo-różnicujących
umieć wyjaśnić pojęcia: pożywka minimalna, protototrofy, auksotrofy, mutanty auksotroficzne
znać składniki wybiórcze i/lub różnicujące obecne w podłożu Chapmana, MacConkeya oraz zastosowanie tych podłóż
znać skład podłoża LB i LA
umieć scharakteryzować laseczki z rodzaju Bacillus i Clostridium oraz znać działanie toksyn wydzielanych przez te bakterie
móc wymienić kilka przykładów bakterii, których nie można wyhodować w warunkach laboratoryjnych
Po ćwiczeniu 4 powinniście:
znać budowę otoczek bakteryjnych
wiedzieć w jaki sposób można zaobserwować otoczki pod mikroskopem (barwienie Manevala)
umieć wyjaśnić ochronną rolę otoczek oraz ich udział w patogenezie
wiedzieć w jaki sposób barwi się przetrwalniki bakterii
znać podstawowe procesy metaboliczne bakterii - zagadnienia teoretyczne
umieć zaproponować skład hipotetycznej pożywki oraz warunki hodowli dla bakterii fotosyntetyzujących, sinic, bakterii litotroficznych oraz chemorganotroficznych
umieć wymienić podstawowe techniki stosowane w diagnostyce bakterii i zasadę ich działania
znać schemat postępowania w przypadku diagnozowania bakterii z rodziny Enterobacteriaceae na podstawie ich właściwości biochemicznych
znać podłoża szeregu biochemicznego przeznaczonego do identyfikacji bakterii z rodziny Enterobacteriaceae
móc scharakteryzować bakterie należące do rodziny Enterobacteriaceae
móc scharakteryzować rodzaj Streptococcus
umieć wymienić rodzaje hemolizy wytwarzanej przez paciorkowce na podłożu z krwią
znać hemolizyny wydzielane przez paciorkowce oraz ich rolę w patogenezie
Po ćwiczeniu 5 powinniście:
umieć przeprowadzić test aglutynacji
wiedzieć w jaki sposób określa się serotyp danego szczepu bakteryjnego
znać różnicę pomiędzy zjawiskiem aglutynacji a precypitacji
umieć wyróżnić antygeny bakteryjne i znać lokalizację w komórce bakterii: antygenu O, antygenu K oraz antygenu rzęskowego H
umieć wyjaśnić zmienność antygenową bakterii i wirusów - znać jej podstawy molekularne (na przykładzie bakterii Salmonella i wirusa grypy)
znać pojęcie: przesunięcie fazowe, dryf antygenowy
rozumieć zasadę działania testów wykorzystujących reakcję antygen - przeciwciało: test immunofluorescencji pośredniej i bezpośredniej, test aglutynacji, test precypitacji, test radioimmunologiczny, testu immunoenzymatyczny
znać ogólny mechanizm aktywacji układu białek dopełniacza
móc zdefiniować pojęcia: antygen, immunogen, hapten, epitop, determinanta antygenowa, serotyp, przeciwciała monoklonalne
znać budowę immunoglobulin (łańcuchy lekkie i ciężkie, fragment Fab, F(ab)2, Fc)
umieć scharakteryzować klasy przeciwciał
wiedzieć w jaki sposób diagnozuje się kiłę
umieć scharakteryzować szczepionkę podjednostkową bądź acelularną
umieć zróżnicować szczepionki zawierające czynniki zakaźne atenuowane lub inaktywowane i podać przykłady takich szczepionek
znać obowiązkowe w Polsce szczepienia przeciw chorobom bakteryjnym i zakaźnym
Po ćwiczeniu 6 powinniście:
wiedzieć, w jaki sposób można oznaczyć wrażliwość bakterii na dany antybiotyk
wiedzieć, w jaki sposób wykonuje się antybiogram
umieć wyróżnić antybiotyki działające cytostatycznie i bakteriobójczo
móc wymienić kilka przykładów antybiotyków o szerokim bądź wąskim spektrum działania
znać mechanizm działania antybiotyków należących do tetracyklin
znać mechanizm działania antybiotyków beta-laktamowych
znać mechanizm działania antybiotyków należących do aminoglikozydów
znać mechanizm działania antybiotyków makrolidowych
znać mechanizm działania antybiotyków polienowych
znać mechanizm działania sulfonamidów
znać mechanizmy bakteryjnej odporności na antybiotyki - jej podstawy molekularne
umieć zdefiniować pojęcia i wyjaśnić skróty: MIC, MBC, antybiotyk, chemoterapeutyk
wiedzieć jak oznaczyć wrażliwość bądź oporność danego szczepu bakterii opisując jego fenotyp oraz jego genotyp
umieć podać kilka przykładów plazmidów niosących geny oporności na ampicylinę i tetracyklinę
umieć scharakteryzować bakteriocyny
Po ćwiczeniu 8 powinniście:
umieć wyznaczyć czas śmierci cieplnej oraz punkt śmierci cieplnej dla danego gatunku bakterii
znać mechanizm bakteriobójczego działania promieniowani UV na bakterie
znać mechanizm tworzenia się dimerów tymidynowych
umieć wyjaśnić mechanizm fotonaprawy DNA
umieć opisać odpowiedź komórek na warunki stresowe - regulon SOS
znać rolę białka RecA w komórkach bakteryjnych, umieć wymienić właściwości RecA
wiedzieć jakie procesy komórkowe będą upośledzone w bakteryjnych mutantach recA-
móc wymienić kilka środków dezynfekujących (lizol, etanol, formaldehyd, glutaraldehyd, chloramina, sterinol) i wiedzieć na czym polega ich działanie przeciwbakteryjne
znać mechanizm działania wody utlenionej i jodyny
znać pojęcia: sterylizacja, pasteryzacja, tyndalizacja, dezynfekcja, aseptyka
znać różne sposoby sterylizacji i ich zastosowania
rozumieć w jaki sposób zachodzi sterylizacja w autoklawie
wiedzieć, w jaki sposób sterylizuje się pożywki zawierające składniki wrażliwe na temperaturę
umieć wymienić "naturalne" sposoby konserwacji żywności (kwaszenie, kiszenie, marynowanie, suszenie, wędzenie, solenie, słodzenie) i wyjaśnić na czym polega ich działanie bakteriostatyczne
Po ćwiczeniu 9 powinniście:
umieć oznaczyć wrażliwość szczepu bakterii na danego faga - tj. wykonać ang. streak-test
wiedzieć w jaki sposób oznacza się miano lizatu fagowego
wyjaśnić istotę doświadczenia Marthy Chase oraz Hershey'a
znać budowę bakteriofagów: M13, lambda i fagów z serii T
znać cykl rozwojowy faga M13 i enzymy uczestniczące w procesie replikacji DNA tego wirusa
znać cykl rozwojowy faga lambda: umieć opisać najważniejsze elementy regulatorowe związane z drogą lityczną rozwoju wirusa oraz drogą lizogeniczną
znać rolę białka CI
umieć wyjaśnić na czym polega indukcja termiczna faga lambda cI857
wyjaśnić zjawisko konwersji lizogenicznej na przykładzie bakterii Corynebacterium diphteriae, Streptococcus pyogenes, Vibrio cholerae
Po ćwiczeniu 10 powinniście:
Po ćwiczeniu 11 powinniście:
Po ćwiczeniu 12 powinniście:
Po ćwiczeniu 13 powinniście:
cdn
Anna-Karina Kaczorowska