Szereg
Biochemiczny dla bakterii z rodziny Enterobacteriaceae
Szereg
biochemiczny stosuje się zwykle do identyfikacji bakterii należących do tego
samego rodzaju lub rodziny.
Najwygodniej
jest przygotować gęstą zawiesinę bakterii z jałowo pobranej, pojedynczej
kolonii. Bakterie należy zawiesić w jałowym roztworze soli fizjologicznej
Typ
podłoża |
Rodzaj posiewu |
Badana aktywność biochemiczna |
Odczyt |
Podłoże Kliglera
|
rysowy na
powierzchnię skosu i kłuty w
słupek |
Rozkład glukozy w
warunkach tlenowych |
zmiana zabarwienia części słupkowej na żółtą oznacza, że
bakterie rozkładają glukozę |
Rozkład laktozy w
warunkach tlenowych |
zmiana zabarwienia części słupkowej i skośnej na żółtą
oznacza, że bakterie rozkładają laktozę |
||
Wydzielanie H2S – obecność proteaz |
zaczernienie podłoża świadczy o aktywności enzymów
proteolitycznych |
||
Podłoże Clarka
|
zawiesinę
lub masę bakteryjną rozetrzeć na ściankach probówki tuż przy powierzchni do odczytu hodowlę bakterii
rozdzielić do 2 probówek |
Odczyn VP
(Voges-Proskauera) obecność acetoiny
– fermentacja z wytworzeniem 2,3-butanodiolu |
zmiana zabarwienia podłoża do hodowli dodać: 0,6 ml 5% alkoholowego
r-ru a-naftolu
i 0,2 ml 40% KOH oraz kilka kropli 1% kreatyny, wstrząsnąć. W przypadku
obecności acetoiny –po kilka minutach podłoża zmienia barwę na czerwoną |
Odczyn MR
–
określenie typu
fermentacji: ú
kwaśna ú
obojętna |
zmiana zabarwienia podłoża po dodaniu roztworu
czerwieni metylowej -
czerwone – świadczy o tym, że
bakterie przeprowadzają fermentację kwaśną wytwarzając z cukrów kwasy np.
mrówkowy, octowy, mlekowy, bursztynowy oraz alkohol etylowy. Wskutek tego
odczyn hodowli spada poniżej
pH 5. W tych warunkach
znajdujący się w podłożu indykator – czerwień metylowa zmienia barwę podłoża
na czerwoną -
żółte –
drobnoustroje fermentujące cukry z wytworzeniem produktów obojętnych nie
powodują zmiany zabarwienia podłoża |
||
Podłoże Singera
|
zawiesinę
lub masę bakteryjną rozetrzeć na ściankach probówki tuż przy powierzchni do odczytu hodowlę bakterii rozdzielić do 2 probówek |
Rozkład mocznika – obecność
ureazy |
zmiana zabarwienia podłoża na skutek alkalizacji podłoża przez amoniak, wydzielany
podczas rozkładu mocznika, wskaźnik – czerwień fenolowa - zmienia barwę
podłoża na czerwoną |
Wytwarznie
indolu
z tryptofanu – obecność tryptofanazy |
po nakropleniu ok. 0,5 ml odczynnika Kovácsa na granicy
faz powstaje czerwony pierścień |
||
Podłoże z
mannitolem
|
zawiesinę
lub masę bakteryjną rozetrzeć na ściankach probówki tuż przy powierzchni |
Rozkład mannitolu |
zmiana zabarwienia podłoża |
Podłoże z malonianem sodowym |
zawiesinę
lub masę bakteryjną rozetrzeć na ściankach probówki tuż przy powierzchni |
Rozkład malonianu bakterie
rozkładające malonian alkalizują podłoże |
zmiana zabarwienia podłoża z zielonego niebieski o alkalizacji podłoża świadczy kolor niebieski (odczyn +) o zakwaszeniu – żółty |
Podłoże z fenyloalaniną |
posiew
rysowy |
Rozkład fenyloalaniny Na skutek tlenowej deaminacji fenyloalaniny
powstaje kwas fenylopirogronowy |
zmiana zabarwienia powierzchni skosu na kolor
zielono-szmaragdowy po naniesieniu powierzchni skosu 0,3 ml FeCl3 |
Podłoże z 10% laktozą |
zawiesinę
lub masę bakteryjną rozetrzeć na ściankach probówki tuż przy powierzchni na powierzchnię podłoża
nakroplić jałową parafinę |
Rozkład laktozy w
warunkach beztlenowych |
zmiana zabarwienia podłoża z fioletowego na żółte |
Ó Anna-Karina
Kaczorowska